søndag den 15. september 2013

Julies balkon


De fleste kender historien om Romeo og Julie, de ulykkelige elskende i Shakespeare’s skuespil, der ikke må få hinanden, fordi deres familier er uvenner.

Selve historien er skrevet i flere variationer – også af andre forfattere end Shakespeare. Det er fri digtning, men der kan godt have været noget om snakken, for der var store stridigheder mellem de store familier i renæssancens Verona.

Vi andre kan også lade fantasien løbe: hvilke planter mon Julie havde på sin balkon i Verona?

Måske et oliventræ eller et citrontræ? Eller pelargonier?

Olivenlunde er der masser af i Norditalien, så måske Julie har passet et lille oliventræ på balkonen.

Citrontræer vokser også på de breddegrader, så hun har måske kunnet plukke en citron fra sit eget træ for at bruge saften i et glas lemonade.

Pelargonier er et klassisk syn i de italienske altanhaver. Det er hængepelargonier, der er tale om – altså de, der vælder ud over altankassen, i lange klaser. Italienerne kalder dem for Tyroler-pelargonier, ’Tirolese gerani’.

En tur rundt i byen her på de hjemlige breddegrader viser, at der står adskillige oliventræer på altanerne – derimod er citrontræerne sjældnere at se. Klimaet er for koldt, men pelargonierne har gode vækstbetingelser hos os - det er hårdføre planter. Jeg ser dog ikke så ofte Tyroler-Pelargonier – men nogle af de andre sorter. Der skulle være hundredevis af forskellige.

Og ligesom Julie har sin egen klub, hvor man kan søge råd i kærlighed, findes der  pelargonieklubber for de, der elsker pelargonier.




Tyroler-pelargonier i klasevis. Billedet er fra min bog 'Torri del Benaco - Paradis ved Gardasøen'.

Det kniber med at få det til at ligne klaser i min egen altankasse.


Pelargonien 'Dronning Ingrid' på min gamle altan - en rigtig 'oldemorblomst', der er moderne igen. (tv)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar