søndag den 22. september 2013

Efterårsliv til krukkerne

Her i september er sommerblomsterne ved at være slidte i kanterne – hvis ikke helt og aldeles døde - og altanen trænger til en opdatering. Det betyder, at jeg må sige farvel til Kæmpe-Verbenaen, som ellers har fyldt så godt. Havde den stået i en have, ville alle de frø, den har smidt i løbet af sommeren komme op som små nye planter, men i en krukke holder den blot én sæson.

Efter en gang støvsugning af altangulvet og omrokering af de planter, der kan overleve til næste år, melder spørgsmålet sig, om der skal tilføres lidt nyt – lidt efterårsliv til krukkerne?

Efterårets farver er de gyldne og varme, så plantevalget kunne for eksempel være asters, krysantemum, lyng, husløg og pyntekål.

Ved at plante efterårsblomsterne nu, hvor der stadig er lune i luften, gør man dem robuste, så de kan holde til frosten kommer – måske endda endnu længere.

Husk, det skal være i rengjorte krukker med frisk muld – lige hér duer det ikke med genbrug, for der er ingen næring tilbage i den jord, som sommerblomsterne har stået i.

Efterårsblomsterne kan også blive i den købte potte – det siges, at for krysantemums vedkommende er det faktisk en fordel at undlade ompotning. Jeg tyer til den nemme løsning, og lader min flotte gule af slagsen være – så må vi se, hvor længe, den holder.

Den kostede det samme som en søndagsavis, men mon ikke blomsten har energi til at stå og lyse gult i sensommersolen mange søndage og hverdage endnu?

De pink sommerblomster er på retur - den gule Krysantemum tilføjer ny energi i altanhaven.

Pyntekål en masse i havecentret - til under 20 kroner pr stk.

Efterårslyng i altankassen - også en billig fornøjelse.

Husløg pynter i toppen af en krukke med tulipanløg. Husløgene fjernes, når tulipanerne spirer.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar