mandag den 23. juni 2014

Kapilærkasse på altanen


Måske lidt af et mas, men det skulle forsøges: nemlig at dyrke et eller andet i en kapilærkasse – også kaldet selvvandingskasse. Kassen er af flamingo og vejer ingenting, men plantesækken med jord er tung. Jeg fik sidstnævnte bragt til døren af et online-supermarked, da jeg alligevel skulle bestille diverse varer.

Kassen har tre rør, der fyldes op med jord og står i vand, således at der ikke skal vandes hver dag – smart nok, hvis der er udsigt til ferie væk fra den hjemlige altanhave.

Plant tomater, blomster, agurker, salat eller hvad du nu foretrækker. Jeg har valgt zucchini (squash) – den vokser hurtigt og skal have meget plads – derfor kun én plante pr sæk.
Tomatplanter kan du godt have tre af i en sæk – agurkeplanter to stk pr sæk.

Gør sådan:

- Kassen fores med en indlægspose (plasticpose til kapilærkasse) for at hindre at vand siver  
  ud på altangulvet

- For at bedre luftcirkulationen i sækken, skal den rystes, så jorden bliver løs

- Anbring sækken på kassen og klip hul, hvor du vil plante

- Med en planteske finder du nu de tre rør i bunden af plantesækken og perforerer plasticen

- Rørene fyldes med jord og planterne sættes, hvor du vil have dem.

Så skal der vandes – dels direkte i plantesækken første gang – dels i vandingshullet i hjørnet af kapilærkassen. Efterfølgende vandes blot heri, når vandstanden bliver lav.

Det er en god ide at lægge en lille plasticbold i vandingshullet, så man kan se vandstanden - nogle gange følger bolden med kapilærkassen. Husk gødning i rette mængde. 

Til selve kassen findes skjulere af træ eller pil – det er en smagssag (og et spørgsmål om pengepung) om man vil ofre det. Den hvide kasse er OK – men fylder dog godt i landskabet. Standardmålet er 85 x 45 cm.

Til vinter kan flamingokassen (uden plantesæk) bruges til at sætte planter i – til beskyttelse mod kulde og vind.

Zucchinierne er godt på vej i selvvandingskassen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar