lørdag den 7. juni 2014

Altanhaven til nytte og pynt


Juni er en skøn måned i altanhaven. Det blomstrer og gror, så man næsten kan høre det – og forventningen om de lange og mange sommerdage, der ligger forude, er til at tage og føle på.

På min altan følger jeg traditionen med at mikse det pyntelige med det nyttige og spiselige. Det sidste mest for sjov, for i Danmark er der aldrig langt til et supermarked, og selvom vore fødevarepriser er højest i Europa, er der faktisk masser af grøntsager her i sæsonen til rimelige penge.

Men selvgjort er nu velgjort: det er berigende at kunne klippe persille til kartoflerne, plukke jordbær af altankassen og snitte en hjemmedyrket zucchini og putte i frikadellefarsen.

Måske er der også en smule romantik i det hjemmedyrkede: det moderne bymenneskes behov for en smule natur og ikke kun være ’passivt konsumerende’.

Og det er OK! Så jeg fortsætter mine dyrknings-forsøg – for sjov - og ved godt, at det at dyrke sine egne fødevarer godt kan være for alvor og være med til at minimere husholdningsbudgettet betragteligt. Men det kræver så mere end én zucchiniplante!

Zucchini, også kaldet courgette eller squash, er en nytteplante, der kræver plads.

Jordbær er til nytte, fordi de kan spises - men er selvfølgelig også til pynt!

Til pynt: Verbena - én af mine yndlingsblomster.

Til pynt: ærteblomsterne er på vej op ad det hjemmegjorte espalier.

Geranium og Blåkant pynter på en regnvejrsdag.


4 kommentarer:

  1. Det er da også skønt at høste egne krydderurter, som ihvertfald smager bedre end de tørre pinde man får hos grønthandler eller i superen!
    Smukt og frodigt ser det ud på din altan!

    SvarSlet
  2. Helt enig! Og orker man ikke det store 'gartneri' i altanhaven, er krydderurterne nemme at dyrke og heller ikke så pladskrævende. Hurra for det grønne drys;-)

    SvarSlet
  3. Vi hygger os også med lidt hjemmedyrket. Også i så lille et omfang, at det muligvis ikke kan betale sig økonomisk. Men det føles som en utrolig luksus, lige at hente lidt grønt mv til maden :)
    Og så har du jo den skønneste udsigt med vandet i baggrunden!

    SvarSlet
  4. Ja, og så er en altan med krydderurter jo få skridt fra køkkenregionerne!
    Udsigten til Mols og Aarhus-Bugten er fantastisk - så må man tage med at hele området her på Nordhavnen er en byggeplads med adskillige rode- og støvbunker. Det er en del af charmen, som min genbo sagde!

    SvarSlet